"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Damon technika vagy lágy erejű fogszabályozás

Az amerikai Dr. Dwight Damon által kifejlesztett külső rögzített készülékes rendszer. Jellemzője, hogy a hagyományos elven működő rögzített készülékekkel ellentétben nem gumi vagy drótelemekkel történik a fogakat összekötő ív rögzítése a bracketekben, hanem ún. passzív önzáró bracketek és tubusok vannak, amelyeket reteszszerűen lehet nyitni és zárni. A lényeg, hogy a hagyományos gumis bekötésnél mai szemmel nézve nagyon nagy a súrlódás a készülék-rendszerben az ív és a kikötőelemek között, így nagy erők közvetítése szükséges a fogakra a kívánt fogelmozdulások megvalósításához, míg a Damon-technikánál a passzív önzáró elv miatt sokkal kisebb a súrlódás, így 400–600-szor kisebb erőkkel lehet mozgatni a fogakat (ezért nevezik lágy erejű fogszabályozásnak). Ezáltal biológiai szempontból sokkal előnyösebb a kezelés a fogak, a fogágy és az állcsontok számára, jóval könnyebb megszokni és viselni a készüléket, és gyorsabb is vele a kezelés, mint a hagyományos fix készülékekkel. A nagy oldalirányú tágító képesség miatt bármilyen mértékű torlódást foghúzás nélkül meg lehet vele oldani (fogszabályozás foghúzás nélkül, és így az egészséges fogak megkímélése mellett nagyon szép széles mosolyt lehet varázsolni mindenkinek az arcára. Mivel a kezelés végére kialakul az izomzatban egy egyensúlyi állapot, az arc középső részét – az ún. középarcot – sokszor plasztikai sebészetet megszégyenítő módon át lehet alakítani a fogszabályozó kezeléssel. A Damon-rendszerrel a funkcionális, mosoly, és arcesztétikai eredmények a kezelések végén önmagukért beszélnek, a technika tökéletesen alkalmas az arcesztétika által meghatározott kezelés-tervezéshez. Nagy előnye orvosi szempontból az is, hogy egyrészt olyan esetekben, amikor az állcsonteltérés miatt hagyományos készülékeknél foghúzásra van szükség, másrészt azoknál az eseteknél, amelyeknél az állcsonteltérés súlyos mértéke miatt pusztán fogszabályozással nem oldható meg a probléma és állcsontműtétre van szükség, az ilyen eltérések 90-95%-át foghúzás és állcsontműtét nélkül meg lehet vele oldani. A finom erők miatt a fogágy is sokkal jobban reagál a kezelésre és a gumi rögzítőelemek hiánya miatt – amelyek folyamatosan bakteriális korróziónak vannak kitéve a szájban, magyarul könnyen megtapad rajtuk az ételmaradék – sokkal könnyebb tisztán tartani, mint a hagyományos készülékeket.

Orvosi szempontból a Damon-rendszer ma a legjobb fogszabályozó készülék, fém (Damon-Q) és esztétikus kerámia (Damon-Clear) kivitelben.

A készülékrendszer megszokási ideje általában 3-5 nap, rosszabb esetben 1 hét. A kezelés során az ún. aktiválások (kontroll, ívcserék, stb.) a kezelés első 8-10 hónapjában 2 havonta történnek, utána pedig havonta.

A Damon-rendszer vegyes fogazatban, tágítás / helynyerés céljára alkalmazott részleges rögzített készüléke a D-Gainer készülék, amelynél csak a metszőfogakon vannak bracketek, az első nagyőrlőkön tubusok, és a két fogcsoport között levő részen az ívre helyezett tolórugó segítségével lehet helyet teremteni. Sok esetben használatávak el tudjuk kerülni a klasszikus kivehető készülékes elő-kezelést, és amikor előtörnek a maradó kisőrlő és szemfogak tovább tudunk lépni a teljes Damon készülékre. D-Gainer kezelésnél az aktiválások 2 havonta történnek.

Dr. Csiki Péter a Damon-technikában a legnagyobb esetszámmal rendelkező fogszabályozó szakorvos Magyarországon 2004 óta.